Ferdinand-Porsche-GymnasiumSchool:Ferdinand-Porsche-Gymnasium in Stuttgart
Producten:Green Slim-Serie

De start van het project in Stuttgart
Het Ferdinand-Porsche-Gymnasium wordt een 'kwikvrije school'

Stuttgart — Op het Ferdinand-Porsche-Gymnasium in Stuttgart-Zuffenhausen wordt al lange tijd veel aandacht geschonken aan klimaatbescherming en milieubewustzijn. Het Gymnasium met circa 800 leerlingen maakt gebruik van meerdere fotovoltaïsche zonnepanelen, waarmee een kwart van de stroom wordt opgewekt. Ook draagt de school al vijf jaar met trots de titel 'Energiesparmeister' (Ultieme energiebespaarder) na het winnen van een officiële landelijke wedstrijd. Nu neemt het Gymnasium deel aan het 'Kwikvrije school'-project, dat is ontwikkeld door Casio. "Op het Ferdinand-Porsche-Gymnasium neemt milieubewustzijn een prominente plaats in. Daarom hebben we deze school gekozen om als eerste Duitse school mee te doen aan 'Kwikvrije school," zegt Günter Grefen, afdelingshoofd Professional Visual Products en Office & School Equipment bij Casio, tijdens de start van het project op 6 juni.
Ferdinand-Porsche-Gymnasium
(van links naar rechts) Silvia Fischer, gemeenteraadslid van Die Grünen, Günter Grefen van Casio, directrice Carmen Nasse en Dieter Bareis, leraar en milieuambtenaar op het Ferdinand-Porsche-Gymnasium die de projectoren ontvangen voor de start van het project 'Kwikvrije school.'

Het Japanse Casio, bij veel leerlingen bekend vanwege de rekenmachines, maakt ook projectoren waarmee een groot aantal klaslokalen wereldwijd is uitgerust. Ook bij het Ferdinand-Porsche-Gymnasium (FPG) zijn meer dan dertig klaslokalen voorzien van beamers van Casio. Deze zijn ontworpen met een bijzondere technologie waardoor er geen kwiklampen nodig zijn, die bij andere projectoren nog wel vaak worden gebruikt. In plaats daarvan wordt gebruikgemaakt van een hybride lichtbron met LED en lasers die een lichtsterkte van maximaal 3500 lumen kan leveren, een lange levensduur heeft en zeer milieuvriendelijk is.

Volgens directrice Carmen Nasse zijn deze projectoren niet alleen ideaal omdat ze vanwege het gebrek aan het giftige kwik milieuvriendelijk zijn, maar ook omdat ze weinig onderhoud nodig hebben. "Deze projectoren zijn wel wat duurder in de aanschaf, maar je hoeft de lampen niet te vervangen," aldus de directrice. "Bovendien zijn ze zeer gebruiksvriendelijk en duurt de opwarmfase niet lang. Deze functies komen goed van pas in klaslokalen." Een ander voordeel is dat het stroomverbruik van Casio-projectoren veertig procent lager is dan dat van modellen met kwiklampen. "We hebben alles berekend en op basis daarvan voor Casio-projectoren gekozen," zegt Carmen Nasse.

Casio neemt het Minamata-verdrag als Japans bedrijf zeer serieus. Dit verdrag is een door de Verenigde Naties opgestelde overeenkomst met als doel om het gebruik van kwik te vermijden of op zijn minst te minimaliseren. "De milieuramp van Minamata staat voorgoed in het collectieve geheugen van alle Japanners gegrift," zegt Günter Grefen. In 1957 kwam er in de buurt van de kuststad Minamata een grote hoeveelheid kwik in de zee terecht, waar duizenden Japanners ernstig ziek van zijn geworden doordat ze vis aten die door het metaal was besmet. Velen zijn hieraan overleden. Het Minamataverdrag is door 128 landen ondertekend en tot dusver is het door 91 landen geratificeerd. Duitsland heeft het verdrag in september 2017 geratificeerd en in december 2017 is de overeenkomst voor Duitsland van kracht gegaan. Vanaf 2020 mogen producten die kwik bevatten niet meer worden geproduceerd of verkocht.

In het Gymnasium in Zuffenhausen worden per direct verschillende verdiepingen één voor één gerenoveerd en worden nieuwe ramen en lampen geplaatst. Daarom moeten de derde en vierde klassen naar een container verhuizen. Omdat de leerlingen ook tijdens de renovatieperiode van meerdere jaren visueel lesmateriaal nodig hebben, heeft Casio het FPG als onderdeel van 'Kwikvrije school' vier mobiele projectoren uit de Green Slim-serie geschonken om in deze containers te gebruiken. Günter Grefen van Casio Europe is voor het overhandigen van de apparaten afgereisd vanuit Norderstedt, waar het bedrijf is gevestigd. "Wij vinden het zeer belangrijk om leerlingen bewust te maken van het gevaar van kwik," zegt hij bij de start van het project.

Ook Silvia Fischer, gemeenteraadslid van Die Grünen uit Zuffenhausen, en Bernd Volkert van het kantoor van de Minister van Milieu, Franz Untersteller, in Baden-Württemberg waren aanwezig bij de start van het project en de overhandiging van de mobiele Casio-projectoren. Samen hebben zij bij het Ferdinand-Porsche-Gymnasium laten informeren over de milieuvriendelijke en duurzame technologie, "Het is een duidelijk verhaal," zegt Silvia Fischer. Het thema kwik wordt de komende weken uitgebreid besproken met de leerlingen in speciaal ontwikkelde lessen: Verschillende leraren en leraressen op het FPG hebben vakoverschrijdend lesmateriaal ontwikkeld dat het thema kwik behandelt op het gebied van medicijnen, energieopwekking en milieu. Vlak voor de zomervakantie vindt er een schoolfeest plaats waar de resultaten van deze lessen worden gepresenteerd aan de ouders, leerlingen en andere bezoekers. Ook de uitreiking van de onderscheiding 'Kwikvrije school' zal tijdens dit evenement plaatsvinden.

Leerlingen presenteren hun kennis over kwik
Onder de indruk van de grote belangstelling

Stuttgart-Zuffenhausen – Het was dringen voor het loket waar de jaarboeken werden verkocht tijdens het jaarlijkse schoolfeest van het Ferdinand Porsche Gymnasium (FPG): Alle klassen staan erin afgebeeld, net als de bijzondere activiteiten van de leerlingen. Dit jaar stond er bijvoorbeeld een indruk van de klimaattentoonstelling en een bericht over het project ˈde kwikvrije schoolˈ in. Het FPG is de eerste Duitse school die aan dit door de firma Casio opgezette project deelneemt. De leerlingen van 9c hebben samen met een bovenbouwklas biologie een tentoonstelling over het thema kwik voorbereid en deze voor het eerst op het schoolfeest gepresenteerd. Hoe wordt kwik gebruikt bij goudwinning, waarom is kwik zo giftig en waar moet je rekening mee houden bij het weggooien van spaarlampen die kwik bevatten? Ook hebben de leerlingen in de tentoonstelling aandacht besteed aan de milieuramp in de Japanse kustplaats Minamata, waar in de jaren 50 kwik in zee werd geloosd dat eerst vissen en vervolgens via de voedselketen ook mensen vergiftigde. De leerlingen waren zeer verontwaardigd over het feit dat bij de goudwinning in de Filippijnen met name kinderen aan zeer giftige kwikdampen worden blootgesteld.

In de lessen Wetenschap en techniek van meneer Bareis en Biologie van mevrouw Beyer hebben de leerlingen zich meerdere weken met dit onderwerp beziggehouden en hun resultaten gedeeld op posters en via korte presentaties. Bij de presentatie was ook Günter Grefen van de firma Casio aanwezig. Als Japans bedrijf is Casio zeer gemotiveerd om het kwikgebruik terug te dringen. Hoe gevaarlijk dit zeer giftige en zware metaal is, weet de General Division Manager van de afdelingen Professional Visual Products en Office & School Equipment maar al te goed. ˈDesondanks heb ik vandaag toch nog dingen bijgeleerdˈ, aldus Grefen, die zeer onder de indruk was van wat hij had gezien op het schoolfeest van het Ferdinand Porsche Gymnasium. Hij heeft leerlingen na afloop bedankt. Ook rectrix Carmen Nasse was bij de presentatie aanwezig en gaf de leerlingen na afloop een dikke pluim: "Dat hebben jullie fantastisch gedaan!"

Sinds 2010 worden er in de projectoren van Casio geen lampen meer gebruikt die kwik bevatten. In plaats daarvan hebben de beamers van Casio tegenwoordig een hybride lichtbron met LED en laser die zorgt voor een helderheid van maximaal 3500 lumen. Het FPG heeft al heel wat jaren meer dan 30 van deze kwikvrije projectoren in gebruik. Onlangs heeft Casio de school nog 4 mobiele beamers geschonken in het kader van het project ˈde kwikvrije schoolˈ. Hierdoor kan ook tijdens de verbouwing moderne presentatietechnologie in de tijdelijke lokalen worden ingezet. "Het Ferdinand Porsche Gymnasium heeft veel indruk op me gemaakt met de zonnepanelen op het dak en de grote betrokkenheid bij klimaatbescherming en duurzaamheid", aldus Günter Grefen op het schoolfeest. Met deze woorden overhandigde hij rectrix Carmen Nasse een oorkonde, waarmee Casio de deelname van het FPG aan het project ˈde kwikvrije schoolˈ bezegelt.