Een school waar je je thuisvoeltSchool:Erhard-Vöhlin-Mittelschule in Illertissen
Producten:Ultra Short Throw-Serie
Als scholieren naar eigen zeggen nauwelijks kunnen wachten tot het nieuwe schooljaar weer begint, is er iets bijzonders aan de hand. Dat was het geval in Pfaffenhofen.

Voor deze kleine stad ten noorden van München was de opening van de nieuwe school voor basis- en voortgezet onderwijs in september 2018 een mijlpaal. De school is het grootste bouwproject tot nu toe in de geschiedenis van de stad. De gemeente had ongeveer 29 miljoen euro uitgetrokken voor het nieuwe gebouw. Het resultaat is een zowel bouw- als onderwijskundig unieke onderwijsinstelling, die ook buiten de deelstaat Beieren zijn gelijke niet kent. Met zo’n 650 meisjes en jongens in 32 klassen is de nieuwe school voor basis- en voortgezet onderwijs al vanaf het begin bijna volledig bezet. De basisschool met parallelle klassen is een school met hele schooldagen. Er zijn verder nog vijf klassen met hele schooldagen op de middelbare school. Er zijn 70 leerkrachten beschikbaar voor de kinderen en jongeren.
Een school waar je je thuisvoelt

Over digitalisering is vanaf het begin nagedacht

Meer gebruikmaken van digitale leermogelijkheden: dat is op onderwijsgebied een van de belangrijkste uitdagingen van onze tijd. Op de school voor basis- en voortgezet onderwijs Pfaffenhofen is al te zien hoe schoolbreed digitaal ondersteund onderwijs eruit kan zien. Alle klas- en praktijklokalen zijn voorzien van digitale techniek. Onder de projectleiding van DERBIEBAU, een vakhandelaar voor onderwijs uit Berkheim, zijn 50 nieuwe projectoren van CASIO geïnstalleerd in combinatie met interactieve whiteboards. CASIO heeft de ultra short throwprojector XJ-UT351WN speciaal ontworpen en ontwikkeld voor gebruik op scholen. ""De lichtintensiteit, een laag geluidsniveau en geringe onderhoudskosten waren belangrijke criteria bij onze keuze"", zegt rector Reinhard Bachmaier. In het oude schoolgebouw was de techniek verouderd — hij voldeed niet meer aan de eisen van de huidige tijd. De overstap naar moderne techniek had voor Bachmaier hoge prioriteit: ""digitalisering speelt een steeds grotere rol in het leven van kinderen en volwassenen. Als scholen kinderen op het leven willen voorbereiden, dan moeten ze zich niet afsluiten voor deze belangrijke maatschappelijke taak.""

Trainingen bereiden docenten voor op digitale lesmethoden

Moderne techniek is alleen zinvol wanneer deze ook daadwerkelijk wordt gebruikt. Daarom heeft Bachmaier een concept ontwikkeld om eventuele koudwatervrees bij docenten te verminderen en hun vaardigheden op het gebied van digitaal lesgeven te ontwikkelen. In interne trainingen kunnen alle leerkrachten snel worden overtuigd van de voordelen en het gebruiksgemak van de nieuwe technologieën, aldus de rector. Alle whiteboards zijn digitaal te gebruiken, maar men kan er ook — net als bij het krijtbord — fysiek op schrijven, wat voor veel collega’s nog steeds belangrijk is. De documentcamera, de opvolger van de overheadprojector, kon al op veel enthousiasme rekenen. ""Die wordt al veel gebruikt om presentaties van individuele werkstukken en groepswerkstukken in de les te integreren. En hij bespaart veel tijd aan het kopieerapparaat"", legt Bachmaier uit. Al met al stelt hij nu al vast, dat door het gebruik van extra digitale leerprogramma’s of doordat leerkrachten toetsmomenten kunnen inbouwen —bijvoorbeeld door middel van invulopdrachten — het onderwijs al aanmerkelijk levendiger is geworden en meer is gericht op de scholieren. ""Bovendien praten de leerkrachten natuurlijk met elkaar en zo wordt verworven kennis snel doorgegeven."" Maar wat voor hem het allermooist is: de scholieren zijn waanzinnig trots op hun nieuwe digitale klaslokaal. Zij hebben het gevoel dat hier in hun toekomst wordt geïnvesteerd en raken daardoor gemotiveerd. Ze helpen vanzelfsprekend ook een handje wanneer een docent nog met de nieuwe techniek worstelt.

Architectuur en onderwijs hand in hand

Ook in bouwkundig opzicht is de school voor basis- en voortgezet onderwijs Pfaffenhofen helemaal gericht op een modern schoolconcept. Het compacte, drie verdiepingen tellende en volledig toegankelijke gebouw beschikt over een centraal gedeelte en twee zijvleugels met een binnenplaats. De klaslokalen zijn niet verspreid over lange gangen, maar ingedeeld in 'clusters'. Steeds delen vijf of zes klassen een op zichzelf staand gedeelte met klaslokalen, een gemeenschappelijke groepsruimte en een docentenkamer. ""Dat zorgt niet alleen voor kortere looproutes en kortere lijnen, maar versterkt ook het gemeenschapsgevoel op school"", benadrukt Bachmaier. Geheel volgens het motto ‘daglicht in plaats van neonbuizen’ zijn de klaslokalen licht en open, zijn de deuren van glas met een lichte bescherming tegen inkijk en hebben de klaslokalen ramen tot aan het plafond en zowel gordijnen als zonwering aan de buitenkant. In het hele gebouw zorgt een ventilatiesysteem voor de toevoer van frisse lucht en voor aangename temperaturen. In het kader van hernieuwbare elektriciteit staat er een grote fotovoltaïsche installatie op het dak met een vermogen van ca. 230 kWp.

Rector Reinhard Bachmaier is blij met de nieuwe digitale uitrusting op zijn school en de mogelijkheden die deze uitrusting biedt voor modern onderwijs.
Rector Reinhard Bachmaier is blij met de nieuwe digitale uitrusting op zijn school en de mogelijkheden die deze uitrusting biedt voor modern onderwijs.
De CASIO ultra short throwprojector in gebruik. De hybride laser- en ledlichtbron gaat gemiddeld 20.000 uur mee (zo’n 15 jaar bij zes gebruiksuren per schooldag) en bespaart ten opzichte van modellen met kwiklamp tot wel 40 procent aan elektriciteitskosten.
De CASIO ultra short throwprojector in gebruik. De hybride laser- en ledlichtbron gaat gemiddeld 20.000 uur mee (zo’n 15 jaar bij zes gebruiksuren per schooldag) en bespaart ten opzichte van modellen met kwiklamp tot wel 40 procent aan elektriciteitskosten.
Zicht op de binnenplaats vanuit de nieuwe aula. 
De aula is voorzien van uitgebreide licht- en geluidstechniek, een akoestisch plafond en een podium met theatergordijn. Er is plaats voor 500 bezoekers.
Zicht op de binnenplaats vanuit de nieuwe aula. De aula is voorzien van uitgebreide licht- en geluidstechniek, een akoestisch plafond en een podium met theatergordijn. Er is plaats voor 500 bezoekers.