LampFree CASIO groene technologie

Toen we bij Casio nadachten over mensen, de wereld, de natuur en de toekomst, beseften we dat projectoren schoner moesten worden.

‘LampFree’. Dit is het concept dat onze richting bepaalt in de ontwikkeling van die schonere projector. We wilden een compleet nieuwe, heldere en milieuvriendelijke projector maken zonder kwik, wat een schadelijke stof is.

We hadden de lat hoog gelegd voor onszelf. Na een eindeloze reeks experimenten en mislukkingen ontwikkelden we in 2010 's werelds eerste hybride laser-LED-lichtbron.

Met de LampFree-projector hebben we de wereld een zuinige, functionele en milieuvriendelijke projector gegeven, en het algemeen heersende idee onderuitgehaald dat het gebruik van een kwiklamp de norm zou moeten zijn.

De LampFree-projector, met duurzaamheid als toegevoegde waarde, is overal ter wereld enthousiast ontvangen en staat vanaf de introductie al zes jaar op rij glansrijk aan kop in de verkoop van halfgeleider-projectoren.

Als een van 's werelds meest geavanceerde projectoren zal de LampFree-projector van Casio de wereld vooruit blijven helpen op het gebied van duurzaamheid.

Casio-projectoren van de toekomst

We ontwikkelden onze nieuwe projector met zorg voor het milieu als kerngedachte.
We hebben onze eigen technische mogelijkheden verbeterd en ernaar gestreefd ons eigen potentieel uit te breiden.

Tot nu toe waren er alleen projectoren met een kwiklamp als lichtbron op de markt. Dit vormde een belemmering voor de ontwikkeling van de bedrijfstak en voor de technische ontwikkeling.

In 2010 veranderde dit echter razendsnel met de ontwikkeling door Casio van de hybride laser-LED-lichtbron — de LampFree-lichtbron waarvoor geen kwiklamp meer wordt gebruikt.

Deze heldere, milieuvriendelijke projector met hoge resolutie is te gebruiken voor allerlei doeleinden op diverse terreinen, bijvoorbeeld op scholen en bedrijven.

De LampFree-projector van Casio, met de unieke hybride laser-LED-lichtbron, heeft de aandacht getrokken in de categorie dataprojectoren tot 4.000 lumen. De lichtbron heeft een levensduur van ongeveer 20.000 uur. Dankzij het energiebesparende ontwerp is het energieverbruik bovendien 40 tot 50% lager.
Een koelventilator of filter zoals in de modellen met een kwiklamp is overbodig. Dit levert een zeer zuinig product op, omdat het bijdraagt aan het realiseren van een duurzame maatschappij, een uitgangspunt bij de ontwikkeling ervan. Het gebruikt geen giftige kwiklamp en produceert geen afvalstoffen. De gedegen duurzaamheid van deze projector, dankzij de besparing van energie en grondstoffen, heeft de bedrijfstak een nieuwe richting doen inslaan. LampFree is nu het streven.

Het woord ‘LampFree’ zelf staat voor economisch nut, milieuvriendelijkheid, de mogelijkheden van marktexpansie dankzij geavanceerde technologie en technologische superioriteit. Bovendien heeft een persoon of bedrijf alleen al door een LampFree-projector van Casio te gebruiken een tastbare bijdrage geleverd aan duurzaamheid van ons milieu en onze maatschappij.

Ontwikkelingsconcept van LampFree-projector

Hoge helderheid dankzij fosfor

De hybride laser-LED-lichtbron geeft blauw en groen licht met een laser en rood licht met een LED. Het ontwikkelteam heeft zich beziggehouden met het verhogen van het rendement van het groene licht, dat de meeste invloed heeft op de helderheid van de lichtbron. Na talloze dagen van eindeloze niet-succesvolle tests, keek een van de technici na weer een lange dag naar het plafond van het lab en zag de fluorescerende lampen. En toen ging er bij hem een lampje branden: "Als we fosfor gebruiken, wordt het groene licht veel helderder", dacht hij. Voortbordurend op dit idee slaagde het team erin het lichtrendement sterk te verbeteren door de krachtige blauwe laser door fosfor te laten schijnen om groen licht te produceren. Ze maakten zo een heldere lichtbron zonder een kwiklamp te gebruiken.

Koji Deguchi
Section Manager, Planning Section, Product Development Department-1, Digital Signage Division

Kenmerken en superioriteit van de hybride lichtbron

De levensduur van de lichtbron verlengen, de unit compacter maken en de prijs steeds verlagen.

Vergeleken met conventionele kwiklampprojectoren heeft de hybride laser-LED lichtbron een lange levensduur van wel 20.000 uur. De lichtbron is uiterst functioneel en beschikt over de mogelijkheid om direct te projecteren zodra de aan-uitknop wordt ingedrukt. We kunnen met trots zeggen dat onze projector enorm veel beter is dan de halfgeleider-projectoren van onze concurrenten. Bij projectoren met alleen lasers bijvoorbeeld zijn meer lasers nodig voor meer helderheid, waardoor het apparaat groter en duurder wordt. De hybride laser-LED-lichtbron daarentegen is dankzij het hoge rendement structureel kleiner en geeft toch een helder beeld.

Daarom kan Casio de energiezuinige, maar toch uiterst heldere LampFree-projector aanbieden in een kleiner formaat en tegen een lage prijs.

Osamu Umamine
Leader, Product Development Department-1, divisione Digital Signage